Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου 2018

Το Ψυχοσάββατο

Το Ψυχοσάββατο είναι η ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας τελεί κοινό μνημόσυνο υπέρ «πάντων τῶν ἀπ' αἰῶνος κοιμηθέντων εὐσεβῶς ἐπ' ἐλπίδι ἀναστάσεως ζωῆς αἰωνίου ἀδελφών ἡμῶν»...

...αλλά και για εκείνους τους νεκρούς Ορθοδόξους Χριστιανούς οι οποίοι πέθαναν είτε στη ξενιτιά είτε χάθηκαν στη θάλασσα ή στα βουνά είτε ήσαν πολύ φτωχοί και δεν βρέθηκε κάποιος άνθρωπος να τους κάνει ένα μνημόσυνο. Όλοι αυτοί λοιπόν συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το κοινό μνημόσυνο για να λάβουν ωφέλεια εκεί που βρίσκονται όπως ομολογούν οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας.

Πώς μπορούν να ωφελούνται οι νεκροί με το μνημόσυνο, αφού μετά θάνατον η ψυχή δεν μπορεί να κάνει τίποτα ούτε να μετανοήσει για τις αμαρτίες της ούτε να ελευθερωθεί από τα δεσμά του Άδη;

Στο ψυχοσάββατο της παραμονής των Απόκρεω, φέρνουμε την ανάμνηση της Δευτέρας Παρουσίας του Χριστού μας. Επειδή οι νεκροί δεν έχουν ακόμα κριθεί και δεν έχουν λάβει την τελική κρίση από τον Θεό, εμείς οι ζωντανοί παρακαλούμε τον Θεό να τους ελεήσει και να μην τους καταδικάσει στη Κόλαση, βασιζόμενοι πάντοτε στο άπειρο έλεός Του.

Οι Πατέρες της Εκκλησίας λένε ότι οι Θείες Λειτουργίες, οι προσευχές και οι ελεημοσύνες που γίνονται από τους ζωντανούς ανθρώπους στο όνομα κάποιου νεκρού, ωφελούν μεν πολύ την ψυχή του νεκρού αλλά ωφελούν και τις ψυχές των ζωντανών διότι ο Θεός βλέπει την προσπάθεια που κάνουν να σώσουν μια ψυχή και τους ευλογεί.

Την μεγαλύτερη ωφέλεια στους νεκρούς την προξενεί η τέλεση της θείας ευχαριστίας στη μνήμη τους, γιατί τότε, με τις μερίδες τους στο άγιο δισκάριο, «ἐνώνονται ἀόρατα μέ τό Θεό καί ἐπικοινωνοῦν μαζί Του καί παρηγορούνται καί σώζονται καί εὐφραίνονται ἐν Χριστῷ» (Ἅγιος Συμεών Θεσσαλονίκης).

Γιατί χρησιμοποιούμε τα κόλλυβα;

Το σιτάρι είναι συμβολικό, αφού συμβολίζει την ανάσταση του νεκρού· όπως δηλαδή το σιτάρι θάβεται στη γη, μεταλλάσσεται και πάλι φυτρώνει ωραιότερο, έτσι κι ο νεκρός θάβεται στη γη διαλύεται και μετά πάλι με την βοήθεια του Θεού θα αναστηθεί, έχοντας πλέον το άφθαρτο του σώμα.

Ας ετοιμαστούμε λοιπόν σωστά σε αυτή τη ζωή εφόσον γνωρίζουμε ποιο είναι το θέλημα του Θεού, εάν φυσικά θέλουμε να σωθούμε και να βρεθούμε μετά θάνατον μαζί Του στη Βασιλεία των Ουρανών.

Αναδημοσίευση κειμένου από: timiosstavros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας παρακαλούμε πολύ να είστε κόσμιοι και ευγενικοί στα σχόλιά σας. Η κριτική είναι καλοδεχούμενη, όχι όμως τα υβριστικά και κακεντρεχή σχόλια. Τα σχόλιά σας θα δημοσιεύονται μόνο αν πληρούν τους παραπάνω όρους. Ευχαριστούμε.