Τρίτη, 21 Ιουλίου 2015

Εκδρομή Ενορίας Τσεραμιού σε Θεσσαλονίκη, Άγιο Παΐσιο, Βεργίνα και περίπλους Αγίου Όρους

Μια άκρως πνευματικά ψυχωφέλιμη αλλά και ιστορικού ενδιαφέροντος εκ-δρομή στη Βόρεια Ελλάδα πραγμα-τοποίησαν από τις 09 μέχρι και τις 12 Ιουλίου 2015 οι ενορίτες του Τσεραμιού, με επικεφαλής τον εφημέριό τους π. Παναγιώτη Λάτση.

Συγκεκριμένα, την πρώτη κιόλας ημέρα, οι ενορίτες μας, πριν καταλύσουν και δειπνήσουν σε ξενοδοχείο της Θεσσα-λονίκης, είχαν την ιδιαίτερη ευλογία να βρεθούν στο ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή, να προσκυνήσουν τον τάφο του Οσίου Πατρός ημών Παϊσίου του Αγιορείτου, και να δεχτούν με την προσκύνησή τους αυτή την ευλογία του σύγχρονου αυτού Αγίου της Εκκλησίας μας.

Τη δεύτερη ημέρα, άπαντες οι ενορίτες μας, αφού βρέθηκαν στην Ουρανούπολη, επιβιβάστηκαν σε ένα μικρό πλοιάριο για να κάνουν τον περίπλου του Αγίου Όρους, αντικρίζοντας από μακριά τις Ιερές Μονές Δοχειαρίου, Ξενοφώντος, Παντελεήμονος, Ξηροποτάμου, Σίμωνος Πέτρας, Γρηγορίου και Διονυσίου. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την διάρκεια του περίπλου, τόσο οι Έλληνες, όσο και οι Ρώσοι επιβάτες έλαβαν μεγάλη ευλογία από την προσκύνηση τμήματος του Τιμίου Σταυρού, της εικόνας του Ακαθίστου, της χειρὀς του Τιμίου Προδρόμου και της χειρός της Αγίας Παρασκευής, που μοναχοί από την Ιερά Μονή Διονυσίου έφεραν στο πλοιάριο για προσκύνηση.

Μετά το μεσημβρινό φαγητό στην Ου-ρανούπολη, οι ενορίτες του Τσεραμιού αναχώρησαν και πάλι για τη Θεσσα-λονίκη, έχοντας ελεύθερο χρόνο και την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να γνωρί-σουν από κοντά την όμορφη νύμφη του Θερμαϊκού.

Η τρίτη ημέρα της εκδρομής ήταν αφιερωμένη στην όμορφη Θεσσαλονίκη και στα υπέροχα εκκλησιαστικά και ιστορικά αξιοθέατά της. Το πρωί, λοιπόν, της τρίτης ημέρας, οι ενορίτες του Τσεραμιού που έχουν έφορο και προστάτη τους τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο τον Μυροβλύ-τη, βρέθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, άκουσαν τα όσα ενδιαφέροντα τους είπε η ξεναγός τόσο για τον βίο του Αγίου, όσο και για την ιστορία του ναού, κατέβηκαν στην υπόγεια κρύπτη του Ναού όπου είδαν το σημείο όπου μαρτύρησε ο Άγιος, προσκύνησαν τον τάφο του και έβγαλαν την αναμνηστική φωτογραφία τους, έξωθεν του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου.

Κατόπιν επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας της πόλεως της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί αντίγραφο του ναού της Αγίας Σοφίας της Κων-σταντινουπόλεως, ενώ στη συνέχεια μετέβησαν στην άνω πόλη της Θεσσαλο-νίκης για να θαυμάσουν από ψηλά την συμπρωτεύουσα και να βγάλουν από εκεί τις όμορφες και αναμνηστικές φωτογραφίες τους!

Η ξενάγηση συνεχίστηκε με στάσεις τόσο στην αψίδα του Γαλέριου, όσο και στον Λευκό Πύργο, σημείο κατατεθέν για όλους τους τουρίστες της όμορφης αυτής πόλεως της Βορείου Ελλάδος.

Προς το τέλος της ξενάγησης, οι ενορίτες μας επισκέφθηκαν το πολύ αξιόλογο και πανέμορφο Βυζαντινό Μουσείο της Θεσ-σαλονίκης, στο οποίο μπορεί κανείς να δει να ξετυλίγεται μπροστά του τόσο η βυζαντινή, όσο και η πρωτοχριστιανική ιστορία με τα ήθη, τα έθιμα, αλλά και τον τρόπο ζωής της κάθε εποχής.

Το βράδυ της τρίτης ημέρας οι ενορίτες του Τσεραμιού δείπνησαν σε μία παρα-δοσιακή ταβέρνα της Θεσσαλονίκης, με το χορό και το τραγούδι να ανταμώνουν σ’ αυτό το όμορφο και τελευταίο βράδυ της παραμονής των εκδρομέων στην όμορφη Θεσσαλονίκη!

Την τέταρτη και τελευταία ημέρα, ά-παντες οι ενορίτες επισκέφθηκαν με ξε-ναγό το, επίσης αξιόλογο και προς τεκμηρίωση της ελληνικότητας της Μα-κεδονίας μας, μουσείο της Βεργίνας, στο οποίο βρίσκεται τόσο ο τάφος του βασι-λιά Φιλίππου του Β΄, όσο και ο τάφος του γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και πρίγκιπα του θρόνου, Αλεξάνδρου του Δ΄.

Η άκρως επιτυχημένη εκδρομή της ενο-ρίας του Τσεραμιού έκλεισε με ιδιαίτε-ρες συγκινησιακές στιγμές κατά τη διάρ-κεια της επιστροφής, αλλά και με χορό και με τραγούδι, προ πάντων δε με ό-μορφες και αξέχαστες αναμνήσεις, οι οποίες θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στην καρδιά και στην ψυχή των ενοριτών μας.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδρομή παρακάτω,
ή σε μεγαλύτερο μέγεθος εδώ:


Φωτογραφίες: Γ.Π.Λ, Σ.Τ.Α.

3 σχόλια:

 1. Συγκονηστικές στιγμές ζήσαμε όλοι μας αυτό το τετραήμερο.Χαρά,αγαλίαση,νουθεσίες,γέλιο,ιστορικές πληροφορίες,προσευχή και πάνω από όλα πνευματική ηρεμία.Ομολογουμένως η ωραιότερη εκδρομή.Ευχαριστουμε τον παππούλη μας που έκανε αυτή την εκδρομή,με τις τόσες εκπλήξεις...Διακρίνεται για την υπομονή του και την απλοτητά του και για να οργανωσει κάποιος μια τόσο καλή εκδρομή χρειάζονται αυτά τα όπλα, σε συνδυασμο με το άψογο πρακτορείο όλα ήταν τέλεια....Συγχαρητήρια και στον Γιώργο και την Σουζάνα για όλα αλλά και για την πολύ όμορφη έκλπηξη που έκαναν στον παππούλη μας και μας έκαναν και δακρύσαμε.
  Εννοείτε πως δεν ξεχνάμε και την αγαπημένη μας πρεσβυτέρα,που όλοι ξέρουμε πως πίσω από έναν πετυχημένο άντρα κρύβεται μια δυναμική γυναίκα και τα αποτελέσματα φαίνονται.Έχω καταλάβει πως δεν θα της αρέσει που την αναφέρω όμως πρέπει κάποιος να το κάνει και για αυτήν.Ο συνδυασμος πατέρας Παναγίωτης,πρεσβυτέρα,Γιώργος και Σουζάνα ήταν ο ιδανικός για αυτή την καταπληκτική εκδρομη.
  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΠΟΛΥ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΠΟΛΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΕΚΔΡΟΜΗ.ΟΜΟΡΦΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΚΑΘΡΕΠΤΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΟΛΩΝ ΣΑΣ.ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ...
  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ.ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΚΑΛΗΜΕΡΑ!ΠΑΝΕΜΟΡΦΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ.ΠΑΝΕΜΟΡΦΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ.ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΚΔΡΟΜΕΣ.Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΞΕΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΜΑΥΡΙΛΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΥΡΩ ΜΑΣ.ΝΑ ΔΟΞΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΙΕΡΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟ ΕΡΓΟ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΑΣ.ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΟΛΟΥΣ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΛΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας παρακαλούμε πολύ να είστε κόσμιοι και ευγενικοί στα σχόλιά σας. Η κριτική είναι καλοδεχούμενη, όχι όμως τα υβριστικά και κακεντρεχή σχόλια. Τα σχόλιά σας θα δημοσιεύονται μόνο αν πληρούν τους παραπάνω όρους. Ευχαριστούμε.