Κυριακή, 26 Αυγούστου 2018

Άγιος Φανούριος και Φανουρόπιτα


Ο Άγιος Φανούριος μάς είναι γνωστός από την εικόνα που βρέθηκε τον 14ο αιώνα στη  Ρόδο και παριστάνει τον Μάρτυρα με στρατιωτική ενδυμασία. Η ευλαβής παράδοση του λαού μας περιλαμβάνει πολλές διηγήσεις για την θαυμαστή βοήθεια που παρέχει ο Άγιος Μάρ-τυρας Φανούριος σε όσους τον επικαλούνται.           (Ημερ. μνήμης: 27 Αυγ).


Γι’ αυτό και μέχρι σήμερα πολλοί χριστιανοί παρασκευάζουν την πίτα του Αγίου (φανουρόπιτα) και την προσκομίζουν στο Ναό για να ευλογηθεί, ενώ ταυτόχρονα τελείται Δέηση υπέρ υγείας, θείας βοηθείας και σωτη-ρίας των μελών της οικογένειας. Πρόκειται για ένα λαϊκό έθιμο, σχετικά πρόσφατο, που έχει γίνει πλέον πανελλήνιο και ξεκίνησε από μια ευλαβική χειρονομία των πιστών.


Υ Λ Ι Κ Α :
1 ποτήρι λάδι
1 ποτήρι πορτοκάλι χυμό
1 ποτήρι ζάχαρη
1 πακέτο αλεύρι κόκκινη φαρίνα
1 φλιτζάνι καρύδια (ψίχα)
Μισό φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
Σόδα στην άκρη του κουταλιού
1 κουταλιά της σούπας κανέλλα
Λίγο γαρύφαλλο σε σκόνη

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η :
Τα χτυπάμε όλα μαζί και τοποθετούμε το μείγμα σε μακρόστενο πυρέξ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς επί μισή ώρα με τρία τέταρτα της ώρας.


Καλό θα ήταν, όποτε επιθυμούμε να φτιάξουμε φανουρόπιτα, να την φτιάχνουμε μόνοι μας και πάντα με νηστίσιμα υλικά και όχι να την αγοράζουμε έτοιμη. Επίσης καλό είναι να μάθουμε το απολυτίκιο του Αγίου και τον βίο του και να συμμετέχουμε ενεργά στις ιερές Ακο-λουθίες που τελούνται προς τιμήν του και να μη μένουμε μόνο στην προσφορά της φανουρόπιτας.

Άλλωστε, ο Άγιος αυτό είναι που θέλει από εμάς, την ειλικρινή συμμετοχή μας και την προσευχή μας, έτσι ώστε να μεσιτεύει, όπως και κάθε Άγιος, στον Χριστό για την σωτηρία της ψυχής μας και αν κάτι θέλουμε οπωσδήποτε να μας φανερώσει, αυτό ας είναι ο σωστός δρόμος που θα μας οδηγήσει στην αιώνια βασιλεία Του.

Ἀπολυτίκιον Ἦχος δ' - Ταχύ προκατάλαβε

Ὡς ἄστρον ἀνέτειλας, τῇ Ἐκκλησίᾳ Χριστοῦ, καὶ πάντας κατηύγασας, φανερωθείς θαυμαστῶς, Φανούριε ἔνδοξε· ὅθεν τοῖς εὐφημοῦσι, τὴν σήν ἄθλησιν Μάρτυς, νέμεις τῶν σῶν θαυμάτων, τὴν σωτήριον χάριν, πρεσβεύων τῷ Κυρίῳ, ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Αναδημοσίευση κειμένου από: faneromenihol.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας παρακαλούμε πολύ να είστε κόσμιοι και ευγενικοί στα σχόλιά σας. Η κριτική είναι καλοδεχούμενη, όχι όμως τα υβριστικά και κακεντρεχή σχόλια. Τα σχόλιά σας θα δημοσιεύονται μόνο αν πληρούν τους παραπάνω όρους. Ευχαριστούμε.