Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2015

Πανήγυρις Ενορίας Αγίου Δημητρίου Τσεραμιού 2015

Με ιδιαίτερη τιμή, λαμπρότητα και ξεχωριστή με-γαλοπρέπεια εόρτασε και πανηγύρισε και εφέτος τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, κατά το διήμερο 25 και 26 Οκτω-βρίου 2015, η ενορία του Τσεραμιού.

Το απόγευμα της εορτής, ετελέσθη ο πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος υπό των:

α) Αρχιμ. Θεοφίλου Μαντζαβράκου, εφη-μερίου του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Σπάρτης, β) Αρχιμ. Ιεροθέου Βαρβιτσιώ-τη, εφημερίου Αναβρυτής, γ) Πρωτ. Χρή-στου Τσαγκαρούλη, δ) Πρωτ. Γεωργίου Λάτση, Αρχιερατικού Επιτρόπου και ε-φημερίου Ξηροκαμπίου, ε) Πρωτ. Ιωάν-νου Προφύρη εφημερίου Αγίας Παρα-
σκευής Αμυκλών, στ) π. Αγαπίου Πα-παδημητρίου, ζ) π. Λουκά Ξουραφά, ε-φημερίου Λευκοχώματος, η) π. Πανα-γιώτου Κοκκορού, εφημερίου Τρύπης, θ) π. Ηλία Βουρβουριώτη, εφημερίου Κα-ραβά, ο οποίος εκήρυξε τον θείον λόγον και ι) π. Παναγιώτου Λάτση, εφημερίου Τσεραμιού.

Την επομένη, κυριώνυμο ημέρα της εορ-τής, ετελέσθη ο Όρθρος μετ’ αρτοκλα-σίας και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος, με πρώτον στην τάξη τον ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητρο-πόλεώς μας Πανοσιολογιώτατο Αρχιμαν-δρίτη Ευστάθιο Πορφύρη, ο οποίος εκή-ρυξε τον θείον λόγον και συλλειτουργού-
ντων των: α) π. Ευαγγέλου Γρίβα, εφη-μερίου Συκαρακίου, β) π. Δημητρίου Σταυρόπουλου, εφημερίου Αγίου Ιωάν-νου, γ) π. Νικολάου Τσάκου, εφημερίου Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμυκλών, δ) π. Γεωργίου Σκοπαράντζου, εφημερίου Κα-λογωνιάς και ε) π. Παναγιώτου Λάτση, οικείου εφημερίου.

Στο ιερόν αναλόγιον και τις δύο ημέρες έψαλλε ο Λαμπαδάριος του Ιερού Μη-τροπολιτικού Ναού Ευαγγελιστρίας Σπάρ-της κ. Ευάγγελος Θεοδώρου, ενώ στο τέ-λος της Θείας Λειτουργίας διαβάστηκε για πρώτη φορά εφέτος η ευχή επί των κολ-λύβων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημη-τρίου του Μυροβλύτου.

Τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν ο τέως Δήμαρχος Μυστρά και νυν αντιδήμαρχος Σπάρτης κ. Δημήτριος Αποστολάκος, καθώς και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας του Αγίου Ιωάννου, κ. Αθανάσιος Ρασσιάς.

Την πανήγυριν της ενορίας Τσεραμιού λάμπρυναν επίσης με την όμορφη πα-ρουσία τους, μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ιωάννου, τους οποίους συνόδευσε μαζί με τους δασκά-λους και τις δασκάλες τους, ο διευθυντής του σχολείου κ. Μιχάλης Στρατηγάκης ο οποίος αξίζει τα συγχαρητήρια και τον έ-
παινο όλων, καθώς με ιδιαίτερη χαρά και προθυμία ανταποκρίθηκε στην πρόσκλη-ση του εφημερίου του Τσεραμιού π. Πα-ναγιώτου Λάτση να εκκλησιάσει τα παι-διά μας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Ας είναι τα έργα τόσο του διευθυντού όσο και των δα-σκάλων θεάρεστα, η δε πρόοδος των μα-θητών τους να είναι πάντοτε άριστη, καρ-ποφόρα και κοινωνικά εποικοδομητική.

Με το πέρας των λατρευτικών συνάξεων, τόσο κατά το εσπέρας, όσο και ανήμερα της εορτής, κληρικοί και αρχές του τόπου δεξιώθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας του Αγίου Δημητρίου Τσεραμιού.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν τη διανομή του αντιδώρου, ο εφημέριος του Τσεραμιού π. Παναγιώτης Λάτσης, ευχαρίστησε ολόθερμα και εκ βάθους καρδίας:
- τον Πανάγαθο Θεό αλλά και τον έφορο και προστάτη της ενορίας του, τον Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλύτη, προς τιμήν του οποίου τελέσθηκαν οι ιερές ακολουθίες,
- όλους τους ιερείς για την αμέριστη αγάπη τους και τη συμμετοχή τους στις λατρευτικές ακολουθίες της ενορίας του Τσεραμιού,
- τους αγαπητούς ιεροψάλτες που λάμπρυναν με την παρουσία τους το ιερό αναλόγιο,
- τις αρχές του τόπου, τον διευθυντή, τους δασκάλους και τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ιωάννου για την τιμητική παρουσία τους,
- τους επιτρόπους, τη νεωκόρισσα και τις κυρίες της ενορίας για την αμέριστη βοήθειά τους στην ετοιμασία του ναού αλλά και για την ολοπρόθυμη και γεμάτη αγάπη προσφορά των χειροποίητων γλυκισμάτων,
- όσους βοήθησαν στην πώληση των λαχνών και ιδιαιτέρως όσους με πολύ αγάπη προσέφεραν τα δώρα που κληρώθηκαν, καθώς επίσης και
- όλο το πολυπληθές εκκλησίασμα που κατέκλυσε για άλλη μια χρονιά τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, θέλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να τιμήσει τον ίδιο τον Άγιο και προστάτη της ενορίας του Τσεραμιού.

Είθε ο Πανάγαθος Θεός, δια πρεσβειών του Αγίου Μεγαλο-μάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, να χαρίζει εσαεί την υγεία και να προστατεύει πάντοτε τον ευσεβή και φιλα-κόλουθο λαό μας.

Φωτογραφίες: Γ.Π.Λ.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες παρακάτω
ή σε μεγαλύτερο μέγεθος εδώ:


4 σχόλια:

 1. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.ΛΑΜΠΡΗ Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Υπέροχη γιορτή σε μια ενορία που η αγάπη του ιερέα π. Παναγιώτη αποδεικνύετε στοιχείο συνδετικό των ενοριτών! Χρόνια πολλά, ο άγιος βοήθεια μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΑΝΤΩΝΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ3 Νοεμβρίου 2015 - 10:04 π.μ.

  χρονια πολλα , και του χρονου να ειμαστε ολοι καλα! πολλα μπραβο στις κυριες για τα νοστιμα γλυκισματα αλλα ακομη περισσοτερα μπραβο στον πατερα Παναγιωτη για την αγαπη που δινει στην ενορια μας! ανυπομονουμε να βαπτισουμε το κοριτσακι μας στον πανεμορφο ναο του Αγ. Δημητριου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μου αρέσει να βλέπω φωτογραφίες από τον Άγιο Δημήτριο και όλους από το χωριό! Χρόνια Πολλά και του χρόνου! Γεια σας.

  Πολύτιμη Πολυμενάκου από τη Βοστώνη

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας παρακαλούμε πολύ να είστε κόσμιοι και ευγενικοί στα σχόλιά σας. Η κριτική είναι καλοδεχούμενη, όχι όμως τα υβριστικά και κακεντρεχή σχόλια. Τα σχόλιά σας θα δημοσιεύονται μόνο αν πληρούν τους παραπάνω όρους. Ευχαριστούμε.