Σάββατο, 27 Ιανουαρίου 2018

Τι είναι το Τριώδιο;


Τριώδιο λέγεται το λειτουργικό εκείνο βιβλίο της εκκλησίας μας, το οποίο περιέχει υμνολογικό υλικό κυρίως του Εσπερινού και του Όρθρου και το οποίο χρησιμοποιείται μαζί με το Μηναίο και την Παρακλητική στις Ιερές Ακολουθίες της περιόδου από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο.Ονομάζεται Τριώδιο, γιατί στις ιερές ακολουθίες του Όρθρου, όχι των Κυριακών αλλά των άλλων ημερών της εβδομάδας, οι Kανόνες¹ αντί να έχουν εννέα ωδές, όπως είναι η γνωστή και συνήθης μορφή τους, έχουν τρεις ωδές (=Τριώδιον), οι οποίες είναι σταθερά στην Η΄ και την Θ΄ ωδή και διαδοχικά μία από τις πέντε πρώτες.

Τριώδιο συνεπώς δε σημαίνει το καρναβάλι, όπως εσφαλμένα πολλοί νομίζουν, αλλά είναι η περίοδος εκείνη που υπάρχει "όχι για να το «ρίξουμε» έξω, αλλά το ακριβώς αντίθετο· να το «ρίξουμε» μέσα μας, ώστε με συντριβή, μετάνοια και ταπείνωση, να πέσουν οι «μάσκες» μας²" και να προετοιμασθούμε, όσο το δυνατόν καλύτερα, για τα  Άγια Πάθη του Κυρίου μας και για την ένδοξη Ανάστασή Του.

Καλό Τριώδιο αδελφοί μου - Καλόν πνευματικόν αγώνα !!


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

¹Κανόνας: Σπουδαίο μουσικό και ποιητικό είδος του Βυζαντίου, στο οποίο είναι γραμμένα τα περισσότερα μουσικά μέρη που ψάλλονται στην εκκλησία, κατά τον Όρθρο.
Ποιητές κανόνων ήταν και μεγάλοι Άγιοι, όπως οι Άγιοι Ιωάννης Δαμασκηνός, Κοσμάς ο Μελωδός, Ανδρέας Κρήτης, Ιωσήφ ο Υμνογράφος κ.ά., αλλά υπάρχουν και σύγχρονοι υμνογράφοι, όπως ο Γέροντας Γεράσιμος Μικραγιαναννίτης (δηλ. από τη "Μικρά Αγία Άννα" του Αγίου Όρους) κ.ά.

² π. Αντ. Χρήστου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας παρακαλούμε πολύ να είστε κόσμιοι και ευγενικοί στα σχόλιά σας. Η κριτική είναι καλοδεχούμενη, όχι όμως τα υβριστικά και κακεντρεχή σχόλια. Τα σχόλιά σας θα δημοσιεύονται μόνο αν πληρούν τους παραπάνω όρους. Ευχαριστούμε.