Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2016

Πανήγυρις Ενορίας Αγίου Δημητρίου Τσεραμιού 2016

Με ιδιαίτερη τιμή, λαμπρότητα και ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια εόρτασε και πανηγύρισε και εφέ-τος τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημη-τρίου του Μυροβλύτου, κατά το διήμερο 25 και 26 Οκτωβρίου 2016, η Ενορία του Τσεραμιού.

Το απόγευμα της εορτής, ετελέσθη ο πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος υπό των:

α) Αρχιμ. Ιεροθέου Βαρβιτσιώτη, εφημε-ρίου Αναβρυτής, β) Αρχιμ. Θεοφίλου Μαν-τζαβράκου, εφημερίου του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Σπάρτης, γ) Πρωτ. Συμε-ών Παπαγεωργίου, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και εφημερίου Κοκκινορράχης, ο οποίος εκήρυξε τον θείον λόγον, δ) Πρωτ. Χρή-στου Τσαγκαρούλη, ε) Πρωτ. Γεωργίου Λάτση, Αρχιερατικού Επιτρόπου και εφημερίου Ξηροκαμπίου, στ) Πρωτ.
Ιωάννου Προφύρη εφημερίου Αγίας Πα-ρασκευής Αμυκλών, ζ) π. Αγαπίου Παπα-δημητρίου, η) π. Παναγιώτου Τσώκρη, ε-φημερίου Τραπεζοντής, θ) π. Παναγιώτου Κοκκορού, εφημερίου Τρύπης, ι) π. Πανα-γιώτου Ξηρόδημα, εφημερίου Παλαιοπα-ναγιάς και ια) π. Παναγιώτου Λάτση, εφη-μερίου Τσεραμιού.

Την επομένη, κυριώνυμο ημέρα της εορ-τής, ετελέσθη ο Όρθρος μετ’ αρτοκλα-σίας και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος, με πρώτον στην τάξη τον ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητρο-πόλεώς μας Πανοσιολογιώτατο Αρχιμαν-δρίτη Ευστάθιο Πορφύρη, ο οποίος εκή-ρυξε τον θείον λόγον, συλλειτουργού-ντων των:
α) π. Ευαγγέλου Γρίβα, εφημερίου Συ-καρακίου, β) π. Δημητρίου Σταυρόπου-λου, εφημερίου Αγίου Ιωάννου, γ) π. Γεωργίου Σκοπαράντζου, εφημερίου Κα-λογωνιάς και δ) π. Παναγιώτου Λάτση, οικείου εφημερίου και συμπροσευχομέ-νου του π. Κωνσταντίνου Γρίβα, εφημε-ρίου Πικουλιανίκων.

Στο ιερό αναλόγιο έψαλαν στον εσπερινό ο μέχρι πρότινος Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης κ. Ιωάννης Βοζόλας, ενώ ανήμερα της εορ-τής, ο Λαμπαδάριος του Ιερού Μητρο-πολιτικού Ναού Ευαγγελιστρίας Σπάρτης κ. Ευάγγελος Θεοδώρου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας διαβάστηκε η ευχή επί των κολλύβων του Αγίου Μεγαλομάρτυ-ρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, ενώ για πρώτη φορά εφέτος πρα-γματοποιήθηκε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος του Αγίου, πέριξ του Ιερού Ναού.

Τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν ο τέως Δήμαρχος Μυστρά και νυν αντι-δήμαρχος Σπάρτης κ. Δημήτριος Απο-στολάκος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χρήστος Μπουγάδης καθώς και ο πρόε-δρος της τοπικής κοινότητας του Αγίου Ιωάννου, κ. Αθανάσιος Ρασσιάς.

Την πανήγυριν της Ενορίας Τσεραμιού λάμπρυναν επίσης με την όμορφη πα-ρουσία τους, μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ιωάννου, τους οποίους συνόδευσε μαζί με τους δα-σκάλους και τις δασκάλες τους, ο διευ-θυντής του σχολείου κ. Μιχάλης Στρατη-γάκης ο οποίος αξίζει τα συγχαρητήρια και τον έπαινο όλων, καθώς με ιδιαίτερη χαρά και προθυμία ανταποκρίθηκε και εφέτος στην πρόσκληση του εφη-
μερίου του Τσεραμιού π. Παναγιώτου Λάτση να εκκλησιάσει τα παιδιά μας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Ας είναι τα έργα τόσο του διευθυντού όσο και των δασκάλων θεά-ρεστα, η δε πρόοδος των μαθητών τους να είναι πάντοτε άριστη, καρποφόρα και κοινωνικά εποικοδομητική.

Με το πέρας των λατρευτικών συνάξεων, τόσο κατά το εσπέρας, όσο και ανήμερα της εορτής, κληρικοί και αρχές του τόπου δεξιώθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας του Αγίου Δημητρίου Τσεραμιού.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν τη διανομή του αντιδώρου, ο εφημέριος του Τσεραμιού π. Παναγιώτης Λάτσης, ευχαρίστησε ολόθερμα και εκ βάθους καρδίας:

- τον Πανάγαθο Θεό αλλά και τον έφορο και προστάτη της ενορίας του, τον Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλύτη, προς τιμήν του οποίου τελέσθηκαν οι ιερές ακο-λουθίες,
- όλους τους ιερείς για την αμέριστη αγάπη τους και τη συμμετοχή τους στις λατρευτικές ακολουθίες της Ενορίας του Τσεραμιού,
- τους αγαπητούς ιεροψάλτες που λάμπρυναν με την παρουσία τους το ιερό αναλόγιο,
- τις αρχές του τόπου, τον διευθυντή, τους δασκάλους και τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ιωάννου για την τιμητική παρουσία τους,
- τους επιτρόπους, τη νεωκόρισσα και τις κυρίες της Ενορίας για την αμέριστη βοήθειά τους στην ετοιμασία του ναού αλλά και για την ολοπρόθυμη και γεμάτη αγάπη προσφορά των χειροποίητων γλυ-κισμάτων,
- όσους βοήθησαν στην πώληση των λαχνών και ιδιαιτέρως όσους με πολύ αγάπη προσέφεραν τα δώρα που κληρώθηκαν,
- όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγ-ματοποίηση αλλά και όλους όσοι συμ-μετείχαν σε όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τον μήνα Ο-κτώβριο στην Ενορία του Τσεραμιού για τον Άγιο Δημήτριο, καθώς επίσης και
- όλο το πολυπληθές εκκλησίασμα που κατέκλυσε για άλλη μια χρονιά τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, θέλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να τιμήσει τον ίδιο τον Άγιο και προστάτη της Ενορίας του Τσεραμιού.

Είθε ο Πανάγαθος Θεός, δια πρεσβειών του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, να χαρίζει εσαεί την υγεία και να προστατεύει πάντοτε τον ευσεβή και φιλακόλουθο λαό μας.

Φωτογραφίες: Γ.Π.Λ, Γεωργία Ηλιοπούλου
και Ελένη Γεωργακάκου

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας παρακαλούμε πολύ να είστε κόσμιοι και ευγενικοί στα σχόλιά σας. Η κριτική είναι καλοδεχούμενη, όχι όμως τα υβριστικά και κακεντρεχή σχόλια. Τα σχόλιά σας θα δημοσιεύονται μόνο αν πληρούν τους παραπάνω όρους. Ευχαριστούμε.