Τρίτη, 7 Μαρτίου 2017

Η κυρά Σαρακοστή στη ζωή μας

Ήταν πριν από τρία χρόνια (θυμηθείτε εδώ), όταν στα πλαίσια των κατηχητικών συναντήσεων των παιδιών της ενορίας του Τσεραμιού, η πρεσβυτέ-ρα, κ. Γεωργία Λάτση, έδωσε στα παιδιά μας * τη μεγάλη χαρά να γνωρίσουν το έθιμο της κυρά Σα-ρακοστής και να το φτιάξουν όλοι μαζί. Από εκεί-νη τη χρονιά, κάθε χρόνο, φτιάχνουμε κι εμείς στο σπίτι μας την κυρά Σαρακοστή, μαζί, μικροί και μεγάλοι.

Με λιτή και σοβαρή εμφάνιση, με σταυρωμένα τα χέρια, σε στάση προσευχής και χωρίς στόμα, καθώς νηστεύει, η κυρά Σαρακοστή μάς υπενθυμίζει για ακόμα μία φορά, μέσω της παράδοσης, τον πραγματικό χαρακτήρα της χρονικής αυτής περιόδου μέχρι το Πάσχα. Μίας πνευ-ματικής διαδρομής που εμπεριέχει την προσευχή, την περισυλλογή, την εγκράτεια και την αφαίρεση κάθε περιττού. Και κάθε ένα από τα επτά της πόδια μετράει ακόμα μία εβδομάδα, βεβαίως χρονικής, αλλά κυρίως πνευματικής πορείας προς το αληθινό. Κατά την παρασκευή της κυρά Σαρακοστής, όλα τα παραπάνω συνοψίζονται στη μορφή της και φω-λιάζουν στα βάθη της καρδιάς κάθε ανθρώπου.

Σας ευχαριστούμε πατέρα Παναγιώτη και πρεσβυτέρα Γεωργία, γιατί πάντα μας δίνετε τα απαραίτητα εναύσματα, έτσι ώστε κι εμείς με τη σειρά μας να ενσωματώνουμε την παράδοση του τόπου και της εκκλη-σίας μας στις δικές μας, οικογενειακές παραδόσεις, με τρόπο ουσιαστικό.

Καλή Σαρακοστή και Καλή Ανάσταση!

---------------------------------------------------------------------------------
* Το παραπάνω άρθρο το έστειλε στη διεύθυνση του ιστολογίου μας
η μητέρα ενός παιδιού των κατηχητικών μας συνάξεων,
την οποία πολύ ευχαριστούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας παρακαλούμε πολύ να είστε κόσμιοι και ευγενικοί στα σχόλιά σας. Η κριτική είναι καλοδεχούμενη, όχι όμως τα υβριστικά και κακεντρεχή σχόλια. Τα σχόλιά σας θα δημοσιεύονται μόνο αν πληρούν τους παραπάνω όρους. Ευχαριστούμε.