Σάββατο, 15 Ιουλίου 2017

Εκδρομή Ενορίας Τσεραμιού σε Καστοριά, Νυμφαίο και λίμνες Πρεσπών

Με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μη-τροπολίτου μας κ.κ. Ευσταθίου και με επικεφαλής τον εφημέριό τους π. Πανα-γιώτη Λάτση, οι ενορίτες του Τσεραμιού πραγματοποίησαν μια όμορφη και πολυ-διάστατη εκδρομή στην Καστοριά, στο Νυμφαίο και στις λίμνες των Πρεσπών, από τις 08 μέχρι και τις 11 Ιουλίου 2017.

Συγκεκριμένα, την πρώτη ημέρα, οι ενο-ρίτες, περνώντας την εκπληκτική γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, έφτασαν στη γραφική πόλη της Καστοριάς ενώ μετά την ολι-γόωρη ανάπαυσή τους και το δείπνο τους στο ξενοδοχείο, έκαναν τον πρώτο τους βραδινό περίπατο στην όμορφη και γα-λήνια λίμνη της πρωτεύουσας του νομού!

Τη δεύτερη ημέρα, όλοι οι ενορίτες του Τσεραμιού, αφού παρακολούθησαν την κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Γενεσίου Θεοτόκου Κλεισούρας, εκεί όπου ασκήτεψε η Οσία του περα-σμένου αιώνα Σοφία, κατά κόσμον Σοφία Χοτοκουρίδου που γεννήθηκε το 1883 στην Τραπεζούντα του Πόντου και εκοι-μήθη εν Κυρίω στις 6 Μαΐου 1974, είχαν την ιδιαίτερη ευλογία να προσκυνήσουν τα λείψανά της αλλά και να περιηγηθούν στον χώρο όπου η Οσία ασκήτεψε.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας και την προσφορά του καφέ εκ μέρους των μοναζουσών της Μονής, οι εκδρομείς α-ναχώρησαν για το Νυμφαίο. Εκεί, αφού ενημερώθηκαν για τη δράση της οικολο-γικής οργάνωσης «Αρκτούρος» που έχει υπό την προστασία της την άγρια χλωρί-δα και πανίδα, επισκέφθηκαν, μέσα από ένα πανέμορφο μονοπάτι, το καταφύγιο της αρκούδας, έχοντας την ευκαιρία να δουν από κοντά και να φωτο-γραφίσουν τις αρκούδες που βρίσκονται εκεί.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέ-βησαν στο «Μουσείο Κέρινων Ομοιωμά-των Λαογραφίας και Προϊστορίας» που δημιούργησε στο Μαυροχώρι Καστοριάς ο δάσκαλος και ταλαντούχος καλλιτέχνης κ. Δημήτρης Παναγιωτίδης, μαζί με την εξίσου ταλαντούχα σύζυγό του κ. Φανή. Στο μουσείο αυτό, μέσα από τις όμορφες φιγούρες και τις μοναδικές παραστάσεις, ξετυλίγεται ολόκληρη η ζωή των ανθρώ-πων κατά τα παλαιότερα χρόνια, ενώ στον χώρο εκτίθενται έργα του καλλιτέχνη κ. Νικολάου Πειστικού που έχουν ως θέμα τις βυζαντινές εκ-κλησίες αλλά και την ιστορία της Καστοριάς.

Την τρίτη ημέρα, μετά από μια ολιγό-λεπτη στάση στην εκκλησία του Αγίου Γερμανού, στο ομώνυμο χωριό, μετέβη-σαν στις λίμνες των Πρεσπών για να θαυ-μάσουν από κοντά τον πανέμορφο υδρο-βιότοπο, να αγοράσουν τα φημισμένα φα-σόλια και τις φακές των Πρεσπών και να βγάλουν τις αναμνηστικές φωτογραφίες τους στη βασιλική του Αγίου Αχιλλείου που δεσπόζει στο χώρο.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας επισκέφθηκαν για τελευταία φορά το κέντρο της Κα-στοριάς, απολαμβάνοντας τον καφέ και το παγωτό τους δίπλα από τα ήρεμα και μα-γευτικά φωτιζόμενα νερά της λίμνης της πόλεως.

Την επόμενη ημέρα, οι ενορίτες του Τσεραμιού, αφού επισκέφθηκαν τους καταπληκτικούς βυζαντινούς Ναούς του Αγίου Νικολάου του Κασνίτζη και της Παναγίας της Κουμπελίδικης, έκαναν τα τελευταία αναμνηστικά ψώνια τους στην αγορά της φημισμένης πόλης της γουνοποιίας.

Τέλος, πριν την αναχώρησή τους από το νομό, επισκέφθηκαν τον οικισμό Δισπη-λιό, σε έκταση του οποίου αναπαριστάται ο προϊστορικός λιμναίος οικισμός του 5.500 π.Χ, με καλύβες χτισμένες πάνω στα νερά της λίμνης και παραστάσεις πρωτόγονων ανθρώπων που διαβιούσαν στην περιοχή, στην οποία έχουν ανασκα-φεί νεολιθικά ευρήματα, ανάμεσα στα οποία και η πινακίδα του Δισπηλιού, η οποία χρονολογήθηκε επακριβώς με τη μέθοδο του άνθρακα-14 στον «Δημόκριτο», στο 5.260 π.Χ., δηλαδή στο τέλος της μέσης νεολιθικής περιόδου.

Η άκρως επιτυχημένη εκδρομή της Ενορίας του Τσεραμιού, μετά το μεσημβρινό φαγητό στην όμορφη και γραφική Αμ-φιλοχία, έκλεισε με κέφι, χορό και τραγούδι, προ πάντων δε με όμορφες και αξέχαστες αναμνήσεις, οι οποίες θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στην καρδιά και στην ψυχή των ενο-ριτών.

Ακούστε τη Θεία Λειτουργία από την Ιερά Μονή Γενεσίου Θεοτόκου Κλεισούρας παρακάτω και δείτε περισσότερες φωτογραφίες
από την όμορφη εκδρομή μας κάνοντας κλικ εδώ:

Φωτογραφίες: π. Π.Λ.2 σχόλια:

  1. ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΕΚΔΡΟΜΗ,ΟΠΩΣ ΕΣΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΞΕΡΕΤΕ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΕ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΑ,ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΤΟΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.ΕΙΣΤΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΣ!ΝΑ ΣΑΣ ΕΧΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ ΕΚΔΡΟΜΗ,ΜΕ ΩΡΑΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑ!ΝΑ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΟΛΟΥΣ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΛΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας παρακαλούμε πολύ να είστε κόσμιοι και ευγενικοί στα σχόλιά σας. Η κριτική είναι καλοδεχούμενη, όχι όμως τα υβριστικά και κακεντρεχή σχόλια. Τα σχόλιά σας θα δημοσιεύονται μόνο αν πληρούν τους παραπάνω όρους. Ευχαριστούμε.