Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου 2017

Πανήγυρις Ενορίας Αγίου Δημητρίου Τσεραμιού 2017

Με ιδιαίτερη τιμή, λαμπρότητα και ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια εόρτασε και πανηγύρισε και εφέτος τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, η Ενορία του Τσεραμιού.

Το απόγευμα της Κυριακής 22 Οκτωβρίου 2017, ετελέσθη ο Παρακλητικός Κανόνας του Αγίου Δη-μητρίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μη-τροπολίτου μας κ.κ. Ευσταθίου, ο οποίος κηρύτ-τοντας τον θείον λόγον αναφέρθηκε τόσο στο...

...άγιο παράδειγμα που άφησε παρακαταθήκη σε όλους εμάς ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Δημήτριος, όσο και στο χρέος που έχουμε όλοι μας απέ-ναντι στον Θεό να ακολουθήσουμε το φρόνημα και τη ζωή των Αγίων της Εκκλησίας μας.

Την Ιερά Παράκληση τέλεσε ο Αρχιερα-τικός Επίτροπος Σπάρτης και εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρ-της Αρχιμ. Σεραφείμ Κοσμάς με τον ιερο-διάκονο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας π. Παΐσιο Κολοκυθά, ενώ στο Ιερό Βήμα πα-ρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι: α) Πρωτ. Γεώργιος Λάτσης, Αρχιερατικός Επίτρο-πος και εφημέριος Ξηροκαμπίου, β) π. Ευάγγελος Γρίβας, εφημέριος Συκαρακίου, γ) π. Δημήτριος Σταυρόπου-λος, εφημέριος Αγίου Ιωάννου, δ) π. Λουκάς Ξουραφάς, εφημέριος Λευ-κοχώματος και ε) π. Παναγιώτης Λάτσης, εφημέριος Τσεραμιού.

Στο Ιερόν Αναλόγιον έψαλαν ο κ. Λάζα-ρος Τσορμπατζίδης, αγιογράφος και κα-θηγητής Βυζαντινής Μουσικής του Μου-σικού Σχολείου Κατερίνης, ο κ. Κομνηνός Δελβερούδης, καθηγητής Φυσικής Αγω-γής του 4ου Γυμνασίου Κατερίνης και μέλος του συλλόγου «Ιεροψαλτών και Φί-λων Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μου-σικής του Νομού Πιερίας - Όσιος Διονύ-σιος» και ο ιεροψάλτης της Ενορίας μας κ. Σταύρος Περγαντής, καθηγητής Φυσικής Αγωγής στο Μουσικό Σχο-λείο Σπάρτης και στο Γυμνάσιο Καστορίου.

Την παραμονή της εορτής, ετελέσθη ο πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος υπό των: α) Αρχιμ. Ιεροθέου Βαρβιτσιώτη, εφημερίου Ανα-βρυτής, β) Αρχιμ. Αγαπίου Παπαδημη-τρίου, γ) Πρωτ. Συμεών Παπαγεωργίου, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιε-ράς Μητροπόλεώς μας και εφημερίου Κοκκινορράχης, ο οποίος εκήρυξε τον θείον λόγον, δ) Πρωτ. Κωνσταντίνου Ορ-φανάκου, εφημερίου Αγίου Νικολάου Σπάρτης, ε) Πρωτ. Ιωάννου Προφύ-ρη εφημερίου Αγίας Παρασκευής Αμυκλών, στ) π. Παναγιώτου Κοκκο-ρού, εφημερίου Τρύπης, ζ) π. Παναγιώτου Λάτση, εφημερίου Τσεραμιού και η) π. Ηλία Κοκκορού, εφημερίου Παρορίου.

Την επομένη, κυριώνυμο ημέρα της εορ-τής, ετελέσθη ο Όρθρος μετ’ αρτοκλα-σίας και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος, με πρώτον στην τάξη τον Πρωτ. Χρήστο Τσαγκαρούλη, ο οποίος εκήρυξε τον θείον λόγον, συλλει-τουργούντων των: α) π. Ευαγγέλου Γρί-βα, εφημερίου Συκαρακίου, β) π. Δημη-τρίου Σταυρόπουλου, εφημερίου Αγίου Ιωάννου, γ) π. Γεωργίου Σκοπαράντζου, εφημερίου Καλογωνιάς, δ) π. Κωνσταντίνου Γρίβα, εφημερίου Πικου-λιανίκων και ε) π. Παναγιώτου Λάτση, οικείου εφημερίου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας διαβάστηκε η ευχή επί των κολλύβων του Αγίου Μεγαλομάρτυ-ρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, ενώ και εφέτος πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος του Αγίου, πέριξ του Ιερού Ναού.

Τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν ο τέως Δήμαρ-χος Μυστρά και νυν αντιδήμαρχος Σπάρτης κ. Δημή-τριος Αποστολάκος καθώς και ο δημοτικός σύμβου-λος κ. Χρήστος Μπουγάδης.

Την πανήγυριν της Ενορίας Τσεραμιού λάμπρυναν επίσης με την όμορφη πα-ρουσία τους, μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ιωάννου, τους οποίους συνόδευσε μαζί με τους δασκά-λους και τις δασκάλες τους, ο διευθυντής του σχολείου κ. Μιχάλης Στρατηγάκης ο οποίος αξίζει τα συγχαρητήρια και τον έπαινο όλων, καθώς με ιδιαίτερη χαρά και προθυμία ανταποκρίθηκε και εφέτος στην πρόσκληση του εφημερίου του Τσεραμιού π. Παναγιώτου Λάτση να εκκλησιάσει τα παιδιά μας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Δη-μητρίου. Ας είναι τα έργα τόσο του διευθυντού όσο και των δασκάλων θεάρεστα, η δε πρόοδος των μαθητών τους να είναι πάντοτε άριστη, καρ-ποφόρα και κοινωνικά εποικοδομητική.

Με το πέρας των λατρευτικών συνάξεων, τόσο κατά το εσπέρας, όσο και ανήμερα της εορτής, κληρικοί και αρχές του τόπου δεξιώθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας του Αγίου Δημητρίου Τσερα-μιού.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν τη διανομή του αντιδώρου, ο εφημέριος του Τσεραμιού π. Παναγιώτης Λάτσης, ευχαρίστησε ολόθερμα και εκ βάθους καρδίας:

- τον Πανάγαθο Θεό αλλά και τον έφορο και προστάτη της Ενορίας του, τον Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλύτη, προς τιμήν του οποίου τελέσθηκαν οι ιερές ακολου-θίες,
- όλους τους ιερείς για την αμέριστη α-γάπη τους και τη συμμετοχή τους στις λατρευτικές ακολουθίες της Ενορίας του Τσεραμιού,
- τον ιεροψάλτη του Ιερού Ναού κ. Σταύρον Περγαντή καθώς και όλους τους αγαπητούς ιεροψάλτες που λάμπρυναν με την παρουσία τους το ιερό αναλόγιο,
- τις αρχές του τόπου, τον διευθυντή, τους δασκάλους και τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ιωάννου για την τιμητική παρουσία τους,
- τους επιτρόπους, τη νεωκόρισσα και τις κυρίες της Ενορίας για την αμέριστη βοήθειά τους στην ετοιμασία του Ιερού Ναού αλλά και για την ολοπρόθυμη και γεμάτη αγάπη προσφορά των χειροποίη-των γλυκισμάτων,
- όσους βοήθησαν στην πώληση των λαχνών και ιδιαιτέρως όσους με πολύ αγάπη προσέφεραν τα δώρα που κληρώθηκαν,
- όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματο-ποίηση αλλά και όλους όσοι συμμετείχαν σε όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποι-ήθηκαν κατά τον μήνα Οκτώβριο στην Ε-νορία του Τσεραμιού για τον Άγιο Δημή-τριο, καθώς επίσης και
- όλο το πολυπληθές εκκλησίασμα που κα-τέκλυσε για άλλη μια χρονιά τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, θέλοντας κατ’ αυ-τόν τον τρόπο να τιμήσει τον ίδιο τον Άγιο και προστάτη της Ενορίας του Τσεραμιού.

Είθε ο Πανάγαθος Θεός, δια πρεσβειών του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυρο-βλύτου, να χαρίζει εσαεί την υγεία και να προ-στατεύει πάντοτε τον ευσεβή και φιλακόλουθο λαό μας.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την παράκληση και από την πανήγυρη της Ενορίας μας, κάνοντας κλικ στις αντίστοιχες λέξεις.

Φωτογραφίες: Εκ της Ενορίας Τσεραμιού

4 σχόλια:

 1. Και του χρόνου! (Έλενα Γρουμπού)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ.ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ.ΑΓΑΠΗΜΕΝΕ ΜΑΣ ΠΑΤΕΡ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΟΠΩΣ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΑΣ,ΜΕ ΗΘΟΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΔΙΑΚΡΙΝΕΣΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΣΑΣ ΣΤΙΣ ΣΕΙΡΗΝΕΣ.ΣΑΣ ΑΓΑΠΑΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΣ.ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΑΕΙ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΜΑΣ.ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΧΟΛΙΟ...ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΑΞΙΟ ΙΕΡΕΑ ΠΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΙΜΑΕΙ ΤΟ ΡΑΣΣΟ ΠΟΥ ΦΟΡΑΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΜΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΟΥΣΙΑ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΑ.ΝΑ ΣΑΣ ΕΧΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΛΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΠΑΤΕΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ.ΟΙ ΔΥΟ ΨΑΛΤΕΣ ΠΟΥ ΕΨΑΛΛΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ.ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΑΝΕΒΑΣΑΝ ΣΤΑ ΟΥΡΑΝΙΑ,ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΒΓΑΖΑΝ ΗΤΑΝ Η ΨΥΧΗ ΤΟΥΣ.ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ...ΟΠΩΣ ΜΑΘΑΜΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΙ ΤΟΥ ΝΑΟΥ.ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΕΣ ΟΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ,ΥΠΕΡΟΧΗ ΔΟΥΛΕΙΑ...ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ.
  Κ.Δ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας παρακαλούμε πολύ να είστε κόσμιοι και ευγενικοί στα σχόλιά σας. Η κριτική είναι καλοδεχούμενη, όχι όμως τα υβριστικά και κακεντρεχή σχόλια. Τα σχόλιά σας θα δημοσιεύονται μόνο αν πληρούν τους παραπάνω όρους. Ευχαριστούμε.