Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019

Εκδρομή Κατηχητικού Σχολείου Τσεραμιού σε Ι.Μ.Αιμυαλών, Μουσείο Υδροκίνησης και αγρόκτημα "Παπάκια".

Με μια όμορφη, προσκυνηματική, πολιτι-σμική και συνάμα ψυχαγωγική εκδρομή ε-πισφραγίστηκε το Σάββατο 11 Μαΐου 2019, για τη φετινή χρονιά η λήξη των μαθημά-των και των δύο τμημάτων του Κατηχητι-κού Σχολείου Τσεραμιού.

Τα κατηχητόπουλα που δεν είχαν υπο-χρεώσεις λόγω των επικειμένων εξετά-σεών τους στο σχολείο ή στα φροντιστή-ρια ξένων γλωσσών, οι γονείς τους, οι παππούδες τους και οι γιαγιάδες τους, συνοδευόμενα από τον εφημέριο της Ε-νορίας μας π. Παναγιώτη Λάτση, τις κα-τηχήτριες του ανωτέρου τμήματος πρε-σβυτέρα Γεωργία Λάτση και κ. Φωτεινή Τροχαλάκη, την κατηχήτρια του κατωτέρου τμήματος κ. Όλγα Τσώνη, και με συνοδεία τη σκέψη της κατηχήτριας πρεσβυτέρας Χρυσούλας Προ-φύρη που λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης δεν μπόρεσε να ακολουθήσει, αναχώρησαν νωρίς το πρωί για τον γειτονικό νομό της όμορφης Αρκα-δίας.

Αρχικά, αφού έκαναν μια σύντομη στάση στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής που βρί-σκεται απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο της Μαντίνειας, επισκέφτηκαν την ιστορική Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτό-κου Αιμυαλών που βρίσκεται 2,5 χλμ. νο-τιοανατολικά της Δημητσάνας και η ο-ποία, σχεδόν μετέωρη, είναι κτισμένη (1.600 μ.Χ.) στη ρίζα ενός μεγάλου βρά-
χου. Εκεί, αφού ξεναγήθηκαν και έμα-θαν για την ιστορία της μονής, προσκύ-νησαν την εικόνα της Παναγίας Πορταϊ-τίσσης που βρίσκεται στο καθολικό της Ιεράς Μονής και πήραν την ευλογία του ηγουμένου αυτής Αρχιμ. Δαμασκηνού, τον οποίο ευχαρίστησαν ολόθερμα για τη ζεστή φιλοξενία και το μοναστηριακό κέ-ρασμα που, μαζί με τους μοναχούς του, τους παρείχε.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το υπαίθριο θεματικό Μουσείο Υδροκίνησης που βρί-σκεται στη Δημητσάνα και το οποίο έχει αποκαταστήσει παραδοσιακές εγκατα-στάσεις και υδροκίνητους μηχανισμούς, οι οποίοι χρησιμοποιούν το νερό ως κύ-ρια πηγή ενέργειας για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων. Εκεί είχαν την ευ-καιρία να δουν το ρακοκάζανο, τη νερο-τριβή, τον αλευρόμυλο με τις μυλόπετρες
και το δωμάτιο του μυλωνά, το διώροφο κτήριο που στεγάζει την κατοικία του βυρσοδέψη και το βυρσοδεψείο με τις ζώνες που αντιστοιχούν στα διάφορα στάδια επεξεργασίας των δερμάτων, κα-θώς και τον μπαρουτόμυλο με τα κοπά-νια που έφτιαχνε το μπαρούτι κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης, κατά δήλωση του ίδιου του Κολοκοτρώ-νη.

Ακολούθως, μικροί και μεγάλοι κατέλη-ξαν για το μεσημεριανό φαγητό και τον απογευματινό καφέ τους στο αγρόκτημα «Παπάκια» της οικογένειας Σπυρακοπού-λου, το οποίο βρίσκεται 2 χλμ. έξω από την Καρύταινα. Πρόκειται για ένα πάρκο περιπέτειας για μικρά και μεγάλα παιδιά, με λιμνούλες, ποταμάκια και δασικά μο-νοπάτια με άγρια και ήμερα ζώα, όπως ε-λάφια (πλατώνια), αγριογούρουνα (καθαρή ράτσα του γένους Sus scrofa),
φασιανούς, πέρδικες, γαλοπούλες, φρα-γκόκοτες, ορτύκια, στρουθοκάμηλους (του γένους Emu και Black Africa), άλογα ιππασίας, γαϊδουράκια, ελάφια, ζαρκά-δια, χήνες, νεροχελώνες και φυσικά πολ-λά πολλά παπάκια που έτρεχαν εδώ κι ε-κεί. Τα παιδιά, ενθουσιασμένα από τη φυ-σική ομορφιά του τοπίου, έπαιξαν με τα διάφορα παιχνίδια και την παιδική χαρά που υπάρχουν στον χώρο, ενώ είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να ταΐσουν μόνα τους τα ήμερα ζώα που βρίσκονται στο αγρόκτημα.

Κατά τη διάρκεια της επιστροφής, ο ε-φημέριος του Τσεραμιού εκ μέρους των κατηχητριών και των δύο τμημάτων του Κατηχητικού Σχολείου, αφού ευχαρίστη-σε γονείς και παιδιά και για τη φετινή συμμετοχή τους στις κατηχητικές συνά-ξεις της Ενορίας του Τσεραμιού, τόνισε πόσο σημαντικό είναι, σε αυτές τις κρί-σιμες για την πατρίδα μας αλλά και για την ίδια την κοινωνία μας εποχές, να ε-μπιστευόμαστε τα παιδιά μας στο Θεό και στην Εκκλησία Του.

Αξίζει να σημειωθεί πως και αυτή τη φο-ρά δεν έλειψαν τα τραγούδια, τα κερά-σματα, και τα ανέκδοτα για μικρούς και μεγάλους, οι οποίοι αφού καταχάρηκαν με την εκδρομή τους, ανανέωσαν τις συ-ναντήσεις τους για τον ερχόμενο Οκτώ-βριο!

Δείτε το πλούσιο και πολύ όμορφο φωτογραφικό υλικό από την 
εκδρομή του Κατηχητικού Σχολείου, κάνοντας κλικ εδώ:

Φωτογραφίες: π.Π.Λ, Αφροδίτη Θεοφανοπούλου

1 σχόλιο:

  1. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΑΤΕΡ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΕΚΔΡΟΜΗ.Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΨΟΓΗ...Η ΑΓΑΠΗ ΟΛΩΝ ΣΑΣ ΜΑΣ ΣΚΛΑΒΩΝΕΙ.ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡΟΧΗ ΟΜΑΔΑ....ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας παρακαλούμε πολύ να είστε κόσμιοι και ευγενικοί στα σχόλιά σας. Η κριτική είναι καλοδεχούμενη, όχι όμως τα υβριστικά και κακεντρεχή σχόλια. Τα σχόλιά σας θα δημοσιεύονται μόνο αν πληρούν τους παραπάνω όρους. Ευχαριστούμε.